batterij

Batterij

Doordat er steeds meer taken uitgevoerd worden door de smartphone is de vraag naar een goede batterij groter geworden. Het grote scherm en het vele gebruik van de smartphone zorgt ervoor dat de batterij meestal minder dan 24 uur meegaat. Als je een dag van huis bent zonder een lader is al snel een probleem. De nieuwe smartphones hebben vaak een batterij die niet te verwijderen is waardoor een extra batterij voor nood niet gebruikt kan worden. De capaciteit van de batterij wordt steeds groter gemaakt door de fabrikanten. Het wordt de fabrikanten echter niet makkelijker gemaakt doordat de smartphones steeds dunner worden. Alhoewel de fabrikanten er alles aan doen om de capaciteit uit te breiden blijft het probleem van een korte batterijduur bestaan. De nieuwe high-end smartphones hebben een batterij van 2200 tot 3200 mAh.


Camera

Een smartphone beschikt minimaal over één camera. Dit is de camera aan de achterzijde. Deze mag niet ontbreken op een nieuwe telefoon. Een standaard smartphone camera heeft tegenwoordig meer dan 3 megapixels. Veel van de high-end smartphones hebben zelfs meer dan 8 megapixels. De resolutie van de smartphone camera’s is sterk toegenomen de laatste jaren. Met de camera is het mogelijk om niet alleen foto’s maar ook video’s te maken. De kwaliteit van de video’s loopt van 480p tot 4K. Een groot deel van de smartphones beschikken ook over een frontcamera. Deze camera wordt gebruikt voor videobellen en voor het maken van selfies. De kwaliteit van de camera aan de voorzijde is over het algemeen minder dan de camera aan de achterzijde.


App stores

De programma’s die draaien op een smartphone worden apps genoemd. De apps voegen nieuwe features toe aan de mobiele telefoon. Zo zijn er games, nieuws apps, zakelijke apps en noem het maar op. Er is bijna voor alles wat je maar kunt bedenken een app beschikbaar. Veel veel van de apps zijn gratis maar sommigen kunnen enkel geïnstalleerd worden na een betaling. Er staan standaard een aantal apps op de smartphone na aankoop maar er kunnen ook apps gedownload worden.

Welke app stores?

Het downloaden van apps is mogelijk in een app store. Elk besturingssysteem heeft een eigen app store. In de app store kun je zoeken naar apps, recensies lezen van andere gebruikers en apps downloaden. De twee bekendste app stores zijn de Apple App Store voor iOS en Google Play voor Android. Beide app stores hebben een assortiment van meer dan een miljoen apps.


Besturingssysteem

Het besturingssysteem op mobiele telefoons koppelt de hardware aan de software. Het zorgt ervoor dat er taken uitgevoerd kunnen worden door de hardware met behulp van de apps. Er zijn verschillende besturingssystemen die gebruikt worden op smartphones. Sommige besturingssystemen worden door meerdere producenten tegelijk gebruikt terwijl andere producenten het eigen besturingssysteem de voorkeur geven. Apple is hier een voorbeeld van dat als enige het iOS besturingssysteem gebruikt op de smartphones. De twee meest gebruikte besturingssystemen zijn iOS van Apple en Android van Google.


App

App is een afkorting voor applicatie. Dit is een programma dat een bepaalde taak uitvoert. Er staan standaard een aantal apps op de smartphone maar ze zijn ook te downloaden. Een app kan bijvoorbeeld een game zijn maar ook een programma met nieuwsberichten of een informatief EHBO programma. Zo zijn er apps beschikbaar voor veel uiteenlopende taken die uitgevoerd kunnen worden op de smartphone.

Besturingssystemen

Welke apps gedownload en geïnstalleerd kunnen worden op de smartphone verschilt per besturingssysteem. Er zijn andere apps te downloaden voor Android dan voor iOS smartphones. Voor beide besturingssystemen zijn de apps beschikbaar in een andere app store. Er zijn veel gratis apps te downloaden maar voor sommigen moet een vergoeding betaald worden.


Smartphone

Een smartphone is een krachtige en snelle mobiele telefoon die meer mogelijkheden heeft dan een normale mobiele telefoon. Wat een smartphones is wordt door veel mensen verschillend uitgelegd. De overeenkomsten zijn dat het meestal een touchscreen heeft, internetmogelijkheden en beschikt over apps die gedownload kunnen worden.


NFC

Met NFC, de afkorting voor Near Field Communication, is het mogelijk om data te versturen over korte afstanden. Het lijkt hiermee op Bluetooth maar het werkt anders en het is sneller. De technologie maakt het mogelijk om snel te kunnen betalen met de smartphone. Dit biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor betalingen in het openbaar vervoer en cafés. Het wordt echter momenteel nog niet voor veel zaken gebruikt.


Bluetooth

Met Bluetooth is het mogelijk om de smartphone draadloos te verbinden met een ander apparaat met Bluetooth. Dit kan een andere smartphone zijn maar ook een luidspreker om muziek mee af te spelen. Bluetooth wordt op de smartphone met name gebruikt voor het verbinden van de smartphone met een headset of handsfree kit in de auto. Bluetooth maakt gebruik van een radiofrequentie dat vereist dat de twee apparaten dicht bij elkaar zijn. De afstand ligt tussen 1 en 10 meter om verbinding te kunnen maken met Bluetooth. Het is hierbij niet nodig om in dezelfde kamer te zijn als de ander.


WiFi

Wifi is een verzamelnaam voor draadloze netwerken. Door middel van Wifi is het mogelijk om draadloos een verbinding te maken met een netwerk. Dit kan met een thuisnetwerk zijn maar ook via een Wifi-hotspot. Er kan verbinding met het netwerk gemaakt worden met verschillende apparaten zoals een pc, smartphone, laptop en tablet. Een Wifi verbinding is over het algemeen veel sneller dan de verbinding via het mobiele netwerk. Een voordeel van het gebruik van Wifi is dat er geen gebruikt wordt van de databundel van een abonnement.


3G

De moderne smartphones kunnen allen verbinding maken maken een 3G netwerk. 3G staat voor de derde generatie mobiele telecommunicatie. Dit is het standaard netwerk dat momenteel nog het meest gebruikt wordt. Verouderde modellen kunnen alleen maar verbinding maken met 2G. De meeste smartphones die nu geïntroduceerd worden zijn geschikt voor 4G; de vierde generatie die in opkomst is.


spraakassistent

Spraakassistent

Wat is een spraaksassistent?

Een spraakassistent op een smartphone kan gebruikt worden voor het uitvoeren van verschillende taken. Door een vraag te stellen aan de smartphone kan de assistent een taak uitvoeren. Het lijkt hierdoor net als een echte persoonlijke assistent. In Nederland worden de spraakassistenten nog niet veel gebruikt maar in Engels sprekende landen wel. Dit komt doordat de spraakassistenten niet over Nederlandse talen beschikten. Daar is echter verandering in gekomen. Zo beschikken Google Now en Siri tegenwoordig over de Nederlandse taal.

Geschiedenis spraakassistent

De eerste spraakassistent voor een smartphone was Siri dat geïntroduceerd werd in de iPhone 4S in 2011. Dit was een technologische vooruitgang dat door andere fabrikanten nog te ver weg lag. Siri was de eerste spraakgestuurde assistent die kon helpen met de alledaagse dingen die via de smartphone gedaan werden. Vervolgens hebben de andere smartphone producenten niet stilgezeten en ook eigen spraakassistenten ontwikkeld. Minder dan een jaar na de introductie van Siri volgde de eerste concurrent; Google Now. Microsoft kwam pas veel later met een spraakgestuurde assistent in Windows 8.1 die Cortana genoemd wordt. Hetzelfde geldt voor de spraakassistent van Samsung. Deze wordt S Voice genoemd en werd in 2012 geïntroduceerd.


FaceTime

FaceTime is de videobellen technologie van Apple dat als app beschikbaar is. Het is door Steve Jobs geïntroduceerd in 2010, tegelijk met de iPhone 4. Dit is het eerste Apple apparaat waarop FaceTime beschikbaar op kwam. Met de technologie kan gratis gebeld worden naar andere Apple apparaten zoals de iPhone, iPad, iPod Touch of Mac. Het programma is niet compatibel met andere programma’s of producten van andere producenten.

Geen kosten

Er wordt geen gebruik gemaakt van belminuten met de app maar van de databundel of Wifi. Met FaceTime kan gebeld worden naar ieder telefoonnummer gekoppeld aan een iPhone of email adres. Het is tegenwoordig ook mogelijk om met FaceTime alleen met audio te bellen. FaceTime is een goedkope optie om te bellen in het buitenland maar ook om in contact te blijven met vrienden en familie in het buitenland.


Safari

Safari is de naam van de internetbrowser van Apple. De browser werd in eerste instantie alleen gebruikt op OS X maar later ook door iOS. Het is in 2003 ontwikkeld door Apple en maakt gebruikt van een WebKit2 rendering engine en een snelle Nitro JavaScript engine. De rendering engine WebKit is open source maar de rest van de browser niet. Dit heeft de ontwikkeling van de browser versneld.

Standaardbrowser

Safari wordt als de standaardbrowser gebruikt op alle iOS apparaten. Het is op deze apparaten niet mogelijk om een andere standaardbrowser te gebruiken. Het is gezien het marktaandeel wereldwijd de vierde browser na Google Chrome, Mozilla Firefox en Internet Explorer. Het was één van de eerste browsers die het mogelijk maakte om incognito te internetten waarbij cookies van derden geblokkeerd worden. Hetzelfde geldt voor de Do Not Track standaard.


Touch ID

Touch ID is de naam voor de vingerafdruk authenticatie technologie van Apple. Deze technologie wordt gebruikt vanaf de introductie van de iPhone 5S. Dit is de eerste iPhone met de Touch ID technologie. Met Touch ID wordt de Home button van de iPhone gebruikt voor het ontgrendelen van de telefoon. Aankopen in iTunes Store kunnen eveneens geautoriseerd worden met de vingerafdruk. Met de technologie is de beveiliging van de iPhone verbeterd. De technologie zal in de toekomst meer toepassingen krijgen. Zo is TouchID al geïntegreerd in Apple Pay.

Hoe werkt Touch ID?

In de Home button van de iPhone is een scanner geplaatst. Als er contact wordt gemaakt met de Home button dan wordt er een hoge resolutie foto gemaakt van de vingerafdruk. De vingerafdruk wordt vervolgens gecodeerd door de iPhone en verzonden naar de chip. Als de vingerafdruk herkend wordt dan volgt er een bevestiging. Als dit niet het geval is dan blijft de bevestiging uit.


iMessage

iMessage is de instant messaging (IM) dienst van Apple. Het werkt in dezelfde app als een normaal sms bericht. In iOS wordt dit weergegeven met de naam “Berichten”. Op de iPhone werkt iMessage naast MMS en SMS in deze app. Op de iPad werkt iMessage hetzelfde maar werkt het niet naast MMS en SMS. Met iMessage kunnen tekstberichten verstuurd worden, afbeeldingen, video’s, geluidsopnames en contacten. Deze berichten kunnen verstuurd worden naar andere Apple apparaten met iMessage. Dit zijn de iPhone, iPad, Mac en iPod Touch.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan iMessage zoals dat het geval is met normale SMS en MMS berichten. Het enige dat nodig is voor iMessage is een internetverbinding. iMessage maakt gebruik van internet voor het verzenden van de berichten. Dit kan een Wifi verbinding zijn maar ook internet vanuit de databundel.


MVNO

Een MVNO is een afkorting voor mobile virtual network operator. Dit is een bedrijf dat onder een eigen naam mobiele diensten verkoopt terwijl het gebruik maakt van een netwerk van een provider. Er zijn in Nederland drie netwerken actief; Vodafone, KPN en T-Mobile. Alle MVNO’s kopen plek op het netwerk van deze drie bedrijven. Ben maakt bijvoorbeeld gebruik van het T-Mobile netwerk en Simyo van het KPN netwerk.

Lagere kosten

Terwijl je belt met Simyo maak je gewoon gebruik van het KPN netwerk zodat de betrouwbaarheid hetzelfde is. Het is echter vaak goedkoper om gebruik te maken van een MVNO. Een MVNO is een apart bedrijf dat meestal minder kosten heeft dan de provider. Door de lagere kosten is men in staat om een concurrerende en vaak zelfs lagere prijs te bieden.


batterij

Geheugen smartphone

Het geheugen dat de telefoon moet hebben ligt aan de telefoon zelf en wat je er mee wilt doen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen intern en extern geheugen. Het interne geheugen is niet te verwijderen en wordt gebruikt als opslagruimte voor foto, documenten, video's en andere bestanden die nodig zijn om de telefoon te laten werken. Het externe geheugen is te verwijderen.

Hoeveel geheugen nodig?

Een telefoon waar je alleen mee belt heeft maar weinig geheugen nodig. Als je er foto’s mee maakt en veel gebruik maakt van apps dan is er meer geheugen nodig. Als je ook nog eens veel muziek download en luistert op je telefoon en video’s maakt dan is er nog meer geheugen nodig. Je betaalt meer voor een telefoon met meer geheugen.


Features smartphone

De features van een telefoon geven aan wat allemaal mogelijk is met het toestel. Het bepaalt ook grotendeels de prijs van het toestel. Als je alleen maar wilt kunnen bellen dan is het mogelijk om een heel goedkope telefoon te vinden met weinig features. Mocht je echter veel foto’s willen maken dan is deze telefoon niet voldoende. Er zijn meer features voor nodig. Een smartphone met een goede camera kost al wat meer. Er zit een verschil in de camera kwaliteit van smartphones. High-end smartphones hebben de beste camera’s maar deze zijn ook duurder in aanschaf waarde. Zo zijn er nog veel meer features op te noemen die de prijs van de smartphone bepalen.


Vingerafdrukscanner

De iPhone 5S was de eerste smartphone die ontgrendeld kon worden door een vingerafdrukscanner. Dit wordt Touch ID genoemd door Apple. Sindsdien is de vingerafdrukscanner in gebruik op meer smartphones dan de iPhone alleen. De nieuwere Samsung Galaxy S en Note toestellen gebruiken de vingerafdrukscanner ook. De vingerafdrukscanner kan echter voor meer zaken gebruikt worden dan het ontgrendelen. Met de iPhone 6 is het mogelijk om betalingen te verifiëren met behulp van de vingerafdruk.


NFC

NFC is een afkorting voor near-field communication. Het wordt tegenwoordig op bijna alle smartphones gebruikt. Dit is nu ook het geval voor de iPhone 6 en 6 Plus. De voorgaande iPhone toestellen hadden nog geen NFC. Met NFC is het mogelijk om over een korte afstand snel data te versturen tussen apparaten. Dit kunnen bijvoorbeeld foto’s zijn die van de ene smartphone naar de andere smartphone verstuurd worden. Normaal gesproken heeft NFC een bereik van ongeveer 10 centimeter. Voor smartphones is NFC met name belangrijk voor betaalmethodes zoals Apple Pay en Google Wallet.


4G

4G is het mobiele netwerk van de toekomst. Het is een afkorting van 4e generatie waarmee de laatste technologie op het gebied van mobiele communicatie wordt bedoeld. De internetverbinding die bereikt kan worden met 4G is vele malen sneller dan met het verouderde 3G netwerk. Het signaal van het mobiele netwerk en de dekking in Nederland zorgt voor een betere telefoonverbinding en snellere internetsnelheden.

Hoeveel sneller is 4G?

4G staat bekend om de internetsnelheden die veel sneller zijn dan 3G. Het wordt beweerd dat de downloadsnelheid van 4G tussen de 10 en 20 Mbit/s ligt. Dit is veel sneller dan de downloadsnelheid die met 3G bereikt wordt. Met 3G worden downloadsnelheden bereikt tussen de 100 Kb/s en 10 Mb/s. De uploadsnelheid van 4G is ook veel beter. Hoe meer mensen gebruik maken van het 3G netwerk, hoe langzamer de snelheid wordt. 4G is op dit punt ook beter dan 3G aangezien de bandbreedte groter is waardoor meer mensen gebruik kunnen maken van het netwerk.


Besturingssysteem

Iedere computer heeft een besturingssysteem (OS) waardoor taken uitgevoerd kunnen worden door de hardware. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat verschillende software taken uit kunnen voeren. Het is een essentieel onderdeel van een computer. Er zijn verschillende besturingssystemen die gebruikt worden voor computers. Op de meeste computers wordt Windows gebruikt als besturingssysteem. Er zijn hiernaast verschillende versies van Windows beschikbaar. Een Mac maakt daarentegen gebruik maken een ander besturingssysteem; Mac OS. Het ziet er compleet anders uit dan Windows.

Smartphones

Voor mobiele telefoons geldt hetzelfde. Er zijn meerdere besturingssystemen beschikbaar op mobiele telefoons. Apple maakt altijd als enige gebruik van het eigen besturingssysteem dat iOS heeft. Android wordt op de meeste mobiele telefoons gebruikt maar er zijn ook telefoons die gebruik maken van Windows Mobile of BlackBerry OS.


Windows Phone

Van de drie meest gebruikte smartphone besturingssystemen wordt Windows Phone het minst gebruikt. Dit betekent echter niet dat het niet goed is. Het is de laatste jaren enorm verbeterd met veel nieuwe features. Windows Phone 10 heeft dezelfde tegels die gebruikt wordt in de desktop versie van Windows 8. De tegels bestaan uit snelkoppelingen van apps. Het is mogelijk om de tegels te ordenen naar eigen voorkeur. Zo is het mogelijk om de populairste apps de meest prominente posities te geven.

Integratie met andere Microsoft producten

Aangezien Windows Phone een product is van Microsoft is het geïntegreerd met de desktop versie van Windows. Documenten op de smartphone kunnen op deze manier automatisch gesynchroniseerd worden met Microsoft Office op de pc. Andere documenten kunnen opgeslagen worden in de cloud van OneDrive. Een nadeel van Windows Phone is de app store. Deze heeft weinig apps vergeleken met Google Play en de Apple App Store. Favoriete apps zijn in bepaalde gevallen helemaal niet verkrijgbaar voor Windows Phone.


iOS

De iPhone van Apple draait op iOS welke uitgebreid kan worden met miljoenen apps die beschikbaar zijn in de App Store. De App Store van Apple heeft twee voordelen ten opzichte van de apps in Google Play. Ten eerste worden updates voor apps meestal het eerst gelanceerd in iOS. Hiernaast worden de apps die in de App Store beschikbaar zijn eerst gekeurd door Apple.

Veiligheid iOS

iOS staat bekend als het meest veilige besturingssysteem voor de smartphone. Dit betekent een voordeel voor de veiligheid maar een nadeel voor de vrijheid binnen het systeem. Het is niet mogelijk om ongecontroleerde apps te installeren. Dit zorgt ervoor dat het systeem niet aan te passen is. Apple houdt hierdoor de volledige controle over het besturingssysteem. Dit zorgt voor een betere veiligheid maar anderzijds ook minder vrijheid.


Android

Smartphones van meerdere fabrikanten draaien op het Android besturingssysteem. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat er taken uitgevoerd kunnen worden door de hardware. Android is tegenwoordig het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld voor smartphones. Op dit moment is het op meer dan een miljard apparaten geïnstalleerd. Enkele smartphones waarop Android draait zijn de Sony Xperia Z3, Samsung Galaxy S6 en de Google Nexus 6. De Google smartphones draaien op het bijna originele Android systeem. Andere fabrikanten maken gebruik van een aangepaste versie van Android met een eigen user interface. Door de eigen user interface is het mogelijk dat de extra features werken die niet in de standaard Android versie zitten.

Apps

Er is een grote keuze aan apps in de Google Play, de app store van Android. Het besturingssysteem is over het algemeen veilig, zolang er geen apps geïnstalleerd worden van ongecontroleerde bronnen. Om de veiligheid te verbeteren is het mogelijk om een virusscanner te installeren op de Android smartphone. Android staat erom bekend dat het flexibel is. Het kan het meest naar de eigen wens worden aangepast.